Як обрізати вишню восени: збережіть здоров’я і підвищите урожай дерев
Навіщо обрізати вишню восени
Без обрізки будь-які дерева, особливо дерево вишні, будуть швидше старіти, можуть завчасно втратити здатність давати великі урожаї. Ця нескладна процедура додасть кроні охайність і мінімізує ризик виникнення різних хвороб.
Мета осінньої обрізки – прибрати з крони всі зайві пагони. Завдяки осінньої обрізки навесні вишня (а також черешня) сформує багато молодих гілок, вони будуть рости в правильному напрямку. Це запорука гарного врожаю в майбутньому.
Завдяки осінньої обрізки навесні вишня сформує багато молодих гілок.
Щойно висаджені рослини вишні, яким немає ще трьох років, восени обрізати не варто: це їм може нашкодити, знизить зимостійкість. Такі деревця краще обрізати рано навесні (зазвичай в березні), обов’язково до початку набрякання бруньок.
Коли обрізати вишню восени
Зазвичай обрізають дерева вишнивсю осінь – з кінця вересня по кінець листопада. Звичайно, багато залежить від регіону проживання: чим там тепліше, тим пізніше слід починати обрізку.
Наприклад, в середній смузі процедуру проводять до кінця листопада, а ось на Уралі і – максимум до 10 листопада. У південних регіонах до обрізання приступають тільки в листопаді, і триває вона цілий місяць.
Обрізання можна починати, як тільки опаде листя. Опадання більшої частини листової маси говорить про те, що сокорух закінчилося, отже, рослина перейшло в режим біологічного спокою, і видалення гілок для нього не буде стресом.
Після обрізки повинна пройти хоча б тиждень до настання серйозних морозів (-10 градусів і більше). Тому необхідно стежити за прогнозом погоди.
Для робіт вибирайте ясний день.
Для обрізки підберіть максимально погожий день, щоб світило сонце і було сухо. Такі умови мінімізують ризик потрапляння інфекції в рані.
Обрізка молодих і старих дерев
Обрізка молодих і старих дерев вишні в певних моментах схожа, але є і важливі відмінності.
Молоді дерева:
- Пам’ятайте: зараз воно знаходиться в стадії активного росту – набирає силу, нарощує крону і формує повноцінну кореневу систему. Тому вирізати пагони треба обережно, намагаючись не видалити зайві. Слід залишити близько чотирьох або п’яти гілок на відстані не менше 15 см один від одного. Важлива умова: ці гілки повинні зростати в протилежні один від одного сторони.
- Якщо дерево сильно змінився і центральна гілка, спрямована вертикально, далеко «втекла» від бічних, необхідно її вкоротити приблизно на третину. Все зростаючі всередину крони пагони слід видалити, зробивши зріз або на кільце, або на зовнішню бруньку.
- Не забудьте видалити всі хворі, зламані і занадто тонкі пагони: толку від них не буде. У молодих рослин не треба чіпати скелетні і основні гілки.
Всі хворі гілки потрібно видалити.
Старі дерева вишні обрізають трохи інакше. Тут основна мета – омолодження та стимулювання цвітіння, що підвищить врожайність, яка з роками тільки падає.
- Всі пагони старого необхідно скоротити приблизно на третину довжини, прорідити, видаливши паростки-конкуренти і що ростуть усередину крони. Також слід відрізати скелетні відростки до рівня найбільш розвинених бічних відгалужень.
- Не варто чіпати річні прирости. А ось видалити сухі, хворі і сильно розрослися гілки потрібно.
Методи обрізки
Щоб правильно провести обрізку вишні восени, вам потрібні знання та інвентар. Необхідно придбати сікатор, садовий ніж, садову пилу і гілкоріз. Всі ці інструменти мають бути гострими і чистими. Переходячи від дерева до дерева, інструменти потрібно обов’язково дезінфікувати, найкраще – спиртом. Необхідно також запастися або садової фарбою, щоб ізолювати ними всі зрізи по закінченні робіт.
Не економте на інвентарі: обрізайте вишню якісними інструментами.
Вибираючи садовий інвентар, не женіться за дешевими підробками. Краще накопичити і придбати якісний секатор в 3-4 рази дорожче самого недорогого: з ним буде приємно і безпечно працювати, і прослужить він в 10 разів довше.
Намагайтеся використовувати певний інструмент для конкретної мети. Наприклад, гілки діаметром більше 3 см краще видаляти сучкорізом або садовою пилкою.
Для захисту рук обов’язково надягайте рукавички. Вибирайте варіанти з брезенту або шкіри. Захистіть очі окулярами, так як крона вишні рясніє дрібними гострими пагонами.
Приступаємо до обрізку. Її головна мета – проріджування і видалення всього зайвого.
- Спершу уважно огляньте дерево, оцініть стан крони, після чого видаліть всі сухі, хворі, зламані або пошкоджені якось інакше пагони.
- Потрібно видалити всі пагони, загущають крону, ті, що ростуть в одному напрямку (конкуренти), ті, що спрямовані вниз і торкаються землі. Слід добре оглянути крону і видалити їх все.
- Видаліть прикорневуюпоросль.
- Потім йдуть більш складні операції. Наприклад, видалення волчков. Найчастіше це самі товсті пагони в кроні вишні, що має деревоподібний тип росту. Вони спрямовані вгору, дають вкрай мало плодів або не дають їх зовсім.
- Огляньте стовбур. Якщо на ньому є поросль, видалите: ствол повинен бути чистим. Потім огляньте місця розвилок пагонів і ділянки, де пагони перехрещуються. Проведіть там ту ж процедуру. Якщо дерево дуже запущено, все не варто видаляти за один сезон: так ви можете сильно послабити рослину, воно погано перезимує. Краще видалити третину необхідних гілок, а решта – навесні або наступної осені.
- Зверніть увагу на висоту дерева. Коли вишня дуже висока, то збирати з неї урожай проблематично. Тому верхівки краще вкоротити, зрізавши до 50% їх довжини. Таким чином можна обмежити зростання дерева і молодий деревини до комфортної для збору врожаю висоти в три метри.
- При необхідності можна скоротити на третину або трохи більше ті пагони, які дуже сильно витягнулися на тлі інших. Зрізи при цьому проводите виключно на зовнішню бруньку. Не видаляйте більше одного метра приросту, навіть якщо пагони довше: це можна зробити, коли за вікном ще літо. Видаляючи такі пагони, ви зможете перерозподілити поживні речовини і перенаправити їх на формування врожайності.
Якщо потрібно прибрати дуже старі й товсті пагони, то зрізайте їх виключно «на кільце» – не залишаючи пеньків. Якщо крона дерева рідкісна, то обрізку варто проводити не на зовнішню, а внутрішню нирку. Так ви зробите її більш гармонійною, загущеною.
При зрізі у нирки обов’язково відступивши від неї приблизно 5 мм. Обов’язково робіть скіс, щоб на зрізі не застоювалася вода.
Всі прибрані пагони потрібно спалити, місця зрізів замазати садовим варом.